Ontwerp Koelmalaan

Na alle voorbereidingen is het eindelijk zover: op maandag 19 maart starten de werkzaamheden in de binnentuin van het RegioGroen project aan de Koelmalaan. Het begon allemaal met een verzoek voor het onderhoud van de binnentuin van een gebouw aan de Koelmalaan in Overdie. Al snel breidde dit verzoek zich uit naar de volledige herinrichting van de binnentuin. Na de bouw van het pand was de binnentuin voorzien van een basisinrichting, maar deze voldeed niet aan de wensen van zowel de bewoners als Woonwaard en de eigenaar van het pand. Tijdens de gesprekken met Woonwaard over het onderhoud, werd al snel de vraag aan RegioGroen gesteld om mee te denken over de herinrichting van de binnentuin.

Ontwerp binnentuin

Tijdens bewonersavonden hebben we de wensen van de bewoners aan de Koelmalaan in kaart gebracht. Op basis hiervan hebben we in samenwerking met HB Advies een ontwerp laten maken, dat inmiddels is afgerond en goedgekeurd. Aan de hand hiervan is een groenplan voor de binnentuin opgesteld. Hierbij is natuurlijk aandacht besteed aan de biodiversiteit en krijgen ongeveer 6 bomen uit het 5.000 bomenproject een mooie plek.

Uitvoering project

De eerste machines zullen op 19 maart de grond in gaan en tot een diepte van 80 cm de aarde losmaken. Omdat het om een perceel van maar liefst 3000m2 gaat, verwachten we ongeveer een week bezig te zijn. Na deze fase rust de grond twee weken, waarna compost wordt toegevoegd op de plekken voor planten en bomen en een intensieve inzaaimethode wordt toegepast voor de grasgebieden.

Beplantingsplan

Het beplantingsplan is inmiddels aan Woonwaard gepresenteerd. Hierin zijn verschillende uitgangspunten meegenomen, waaronder de wensen van de bewoners zelf, zoals de voorkeur voor rode, oranje en blauwe kleuren en bloeiende planten gedurende de seizoenen. Ook hebben we rekening gehouden met het behoud van het uitzicht van de bewoners, waarbij planten niet hoger zullen groeien dan 4 meter op bepaalde delen van de tuin, tevens om te voorkomen dat er schuilplekken ontstaan voor ongewenste bezoekers.

Een ander uitgangspunt voor het beplantingsplan was de ligging van de binnentuin, omgeven door bebouwing, wat resulteert in zowel zon- als schaduwplekken. Voor de bovenste laag hebben we gekozen voor een zonnemengsel van planten, terwijl voor de onderste laag planten zijn geselecteerd die goed gedijen in de schaduw. Om de biodiversiteit in de tuin te bevorderen is er niet alleen gekozen voor een mooie mix aan planten, maar komen er ook meerdere stroken in de tuin waarin een bollenmengsel wordt toegepast.

Ook interessant voor jou: